Ziyafet Sofrası Düzeni ve Servis

Özel ya da resmi amaçlarla çağrılan çeşitli misafirler için düzenlenen yemek, ziyafet adını alır.

ziyafet-sofrasi

Ziyafetler, dostluk ve ilginin güçlenmesine, yeni yeni kimselerle tanışmaya, ayrıca da güzel bir gün geçirmesine vasıta olur. Ziyafetler çeşitli maksatlar için düzenlenebilir.

Evlilik, doğum, tanışma vb. gibi mutlulukların paylaşılmasında; iş ve sosyal ilişkilerin kurulmasında çok önemli rol oynarlar.

Ziyafetlerde ikram edilecek yemekler özenle seçilmeli ve hazırlanmalıdır.

Masanın Düzenlenmesi:

Ziyafetin başarısı masanın düzenine bağlıdır. Ziyafet sofrası, davetli sayısı gözönünde tutularak hazırlanır. ziyafet masasının büyüklüğü, davetli sayısına, şekli de yemek salonuna göre düşünülür. Salon dikdörtgen ya da kare şeklinde ise dikdörtgen, oval daire ve kare şeklinde masalar hazırlanır.

1- Yemek salonunu temizleyip, düzene sokunuz.
2- Masaları, salonun şekline ve kapının giriş yönüne doğru yerleştiriniz.
3- Yemek sandalyelerini misafirlerin rahatça oturuo konuşabileceği ve rahat yemek yiyebilecekleri genişlikte yerleştiriniz. (herkese 70-80 cm genişlik bırakılacak şekilde.)
4- Masanın üzerine bir molton koyunuz. (Keçe, battaniye, eski örtü vb. gibi) bu örtüler yemeğin sıcaklığınının masayı bozmasını önler; çatal, kaşık vb. servis esnasında ses çıkarmamasını sağlar.
5- Moltonun üzerine temiz kolalı ve ütülü yemek örtüsünü her taraftan 25-30cm sarkacak şekilde yayınız.
6- Masaya, alt tabakları (couvert) saldalyelerin tam önüne gelecek şekilde yerleştiriniz. (Masa kenarlarından bir başparmağı boğumu içerden.)
7- Tabakların üstüne ya da sol tarafa güzel katlanmış peçeteleri koyunuz. (çataldan sonra)
8- Yemekte kullanılacak çatal, bıçak ve kaşıkların bir kısmını masaya koyunuz. ilk ve ikinci bazen de yer genişse üçüncü yemeğe ait olanları da koyabilirsiniz. Diğerlerini tabak değiştirileceği zaman tabağın içine konmuş olarak veriniz.
9- İlk yenecek yemeğe ait kaşık, çatal, bıçağı dıştan içe doğru diziniz. (kaşık bıçak sağa, çatal sola konacak şekilde, bıçakların keskin yönleri tabağa bakmalıdır.)
10- Tatlı ya da meyveye ait çatal, kaşık, bıçağı tabağın önüne sapları sağa ve sola gelecek şekilde koyunuz.
11- Bardakları alt tabağın doğrultusunun hizasına en sağ tarafa koyunuz.
12- Alınacak içkilerin özelliğine göre içki bardaklarını, su bardağının sağına doğru hafif kavis yapacak şekilde koyunuz. Üç-dört çeşit içki bardağı konacağı zaman su bardağını alt tabağın tam önüne, diğer bardakları onun sağına doğru bir servis yapacak şekilde koyunuz.
13- Ekmek tabağını alt tabağın sol alt köşesine koyunuz. Salata tabağını , alt tabağın sol üst köşesine koyunuz.
14- Tuzluk, biberlik ve hardallıkları masanın uygun yerine koyunuz.
15- Masayı yüksek olmayan vazolar ya da kaseler içinde yatay tarzda düzenlenmiş çiçek, şamdan koyarak süsleyiniz. (çiçeklerin ağır kokulu ve uzun saplı olmaması gereklidir.)
16- Yemek listelerini (kartona yazılmış olarak) herkesin görebileceği şekilde masanın bir kaç yerine koyunuz. Bunu koymada amaç sofrada kaç çeşit yemek yenileceği bilinirse misafir yemek miktarını ona göre alır.

doğum günü sözleri

Ziyafet Sofrasında Servis ve Dikkat Edilecek Noktalar

Servis, mönüdeki yemeklerin misafirlere yerine göre sunulmasıdır.

Servis küçük ziyafetlerde ev sahibi hanım ya da kızı tarafından yapılır. Evin beyi içki dağıtımı vb. işlerde yardımcı olur. Büyük ziyafetlerde ise o gün için tutulacak yardımcılar tarafından yapılır.

Servis şeref misafirinden başlar, ev sahibinde biter.

Çok kalabalık ziyafetlerde servis bir kaç yerden başlayabilir. Masadaki misafirlerin yarısı ya da 1/3 yemek almışsa yemeğe başlanır.

Servis Nasıl Yapılır

1- İlk yemek çorba ise, çorba birer kişilik kase ya da tabaklarla oturan kimsenin sağından alt tabağın üzerine konur.
2- Eğer çorba servisi masada yapılacaksa, içinde kepçe bulunan kâse, oturan kişinin solundan masaya hafif değdirilerek sunulur ve misafirin kolay alması sağlanır.
3- Servis tabaklarının içine yemekleri almak için gerekli servis çatal, kaşık vb. koymayı unutmamalıdır.
4- Servis tabaklarının altına temiz bir peçete koyup oturan kimsenin tabağına yaklaşarak ve servis tabağı masaya değecek şekilde sol taraftan servis yapılmalıdır.
5- Yemekler, ya servis yapacak kişi tarafından tabaklara konularak yapılır, (ingiliz usulü servis) ya da servis tabağı misafire yaklaştırılarak misafir tarafından alınması temin edilir. (Fransız usulü servis)
6- Yemekler daima sol taraftan servis yapılmalıdır.
7- Su, yemek servisi başlamadan önce bardakları masadan kaldırmadan sağ taraftan bardaklara konur.
8- Çorba içildikten sonra kaşıkları ya sapı sağa gelecek ya da öne gelecek şekilde tabağın içine bırakılmalıdır.
9- Kirli tabaklar, sağdan alınıp aynı anda soldan temiz tabaklar masaya konur. Kirli tabaklar misafirlerin önünde üst üste konmamalıdır.
11- Servisin büyük bir dikkat ve sessizlik içinde geçmesine önem verilir.

Tatlı servisi nasıl yapılır

Yemek yenmesi bittikten sonra tatlı servisine sıra gelince masadaki tuzluk ve biberlik kaldırılır.
Ekmek ve kırıntıları özel fırça ile faraşa, yoksa peçete ile bir tabağın içerisine toplanmalıdır.
Salata vb. tabakları da masadan alınır. yine yukarıdaki şekilde tatlı servisi yapılır.
Eğer tatlı yerine meyve yenecekse parmakları yıkamak için küçük kaseler içinde limonlu ya da kolonyalı su masanın bir kaç yerine konur. Meyveler büyük meyvelikler içinde masanın bir kaç yerine yerleştirilir, misafirler istediği kadar alarak meyve tabaklarının içinde yerler.
Kahve, yemekten sonra salonda içilecekse, misafirler ev sahibi tarafından salona kahve eşliğinde sohbet etmeye davet edilirler. Masada alınacaksa masaya sigara küllükleri konup kahve servisi yapılır.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir