Aşure nasıl yapılır?

Malzemeler:

Süsleme: İri kırılmış ceviz, kuş üzümü, dolmalık fıstık, nar taneleri. Buğdayın hazırlanması
Buğdayı geceden ayıklayıp soğuk suyla ovarak yıkayın. Üzerini 2-3 parmak örtecek şekilde soğuk su koyarak kaynatın ve kaynama başlayınca tencerenin kapağını ve ocağın ateşi kapatın. Buğdayların şişmesi için bu gerekli. Sabaha kadar sıcak ortamda bekletilen buğdayların kabarması bu şekilde sağlanacaktır. Nohut ve fasulyeleri pişirirken dikkat edilecekler

Nohut ve fasulyeyi de ılık suya koyarak gece boyunca bekletin. Sabah nohutu düdüklü tencerede yaklaşık 1 saat kadar haşlayın. Aynı anda fasulyeyi de aynı şekilde 1 saat normal tencerede haşlayın. Farklı sürelerde pişen nohut ve fasulye kullanılabildiği için şöyle bir özelliğe lütfen dikkat ediniz. Nohut ve fasulye öyle pişirilmelidir ki elinize aldığınızda çok pişmiş ama dağılmayacak şekilde olsun. Çünkü aşureye katıldıklarında şeker bunları biraz sertleştirecektir. Fasulyeleri sakın süzüp bekletmeyin, parçalanıp dağılırlar.

Nohut ve fasulye pişerken şunları yapabilirsiniz:

Yıkanıp küp küp doğranmış kuru kayısılar, üzerlerini kaplayacak kadar su ve 1/2 su bardağı şeker konulmuş küçük bir tencerede haşlanır. Kayısılar mutlaka küp küp veya farklı şekilde ama mutlaka küçük doğranmalı. Aşure tatlı kaşığı ile yeneceği için bu kaşığın içine rahat rahat sığacak büyüklükte olmalıdır. Öyle ki, kaşığı aşureye daldırdığınızda en az 5 çeşit malzeme kaşığa sığabilmeli diyor aşure tarifi veren ustalar. Yoksa kocaman bir kayısı kaşığı kaplarsa yediğiniz aşure olmaz denilemekte. Haşlanan kayısılar delikli kepçe ile bir tabağa alınarak bekletilir.

doğum günü sözleri

Bu sefer yıkanmış kuru üzümler aynı şerbetin içine katılıp haşlanırlar. Yine delikli kepçe ile kayısıları koyduğumuz tabağa ilave edilebilirler. Öte yanda kuru incirler yıkanıp küp küp doğrandıktan sonra bu sefer sade şekersiz su içinde haşlanır. Yine daha önce haşlanan kuru meyvelerin içine katılırlar. Küçük tencerede kalan az miktardaki şekerli su tamamen karardığı olduğu için dökülür. Yoksa aşurenin rengi de kararır. Bu şekilde zorlukla hazırlanan malzemeler sayesinde aşure berrak, açık bir renk alır. Sabah tenceredeki buğday suyunu çekmiş lapa vaziyetinde olacağı için; eğer lapa ılık ise ılık su, soğuk ise soğuk su katıp karıştırılıp süzülür.

Yaklaşık 20-25 litrelik tencereye aktarılır. İçine yıkanmış pirinci de ilave edip yaklaşık 10 litre kadar su konulur ve kaynatılmaya başlanır. Tencereye her malzeme katıldığında hafif bir karıştırma işlemi uygulanır. Kaynama başlayınca önceden haşlanmış nohut ve fasulye ilave edilir. Her malzeme ilavesinde kaynama duraklayacaktır. Bu durum önemli. Malzeme katımı ve kaynama işlemi arasındaki bu aşamalara dikkat etmek gerekiyor. Dolayısıyla her seferinde kaynamanın başlaması beklenir. Haşlanmış kuru meyveler de katıldıktan sonra bir taşım kaynatılarak içine şeker ilave edilir. Ve tekrar kaynama başlayınca 1 kahve fincanı gülsuyu koyarak 2 dakika kadar daha kaynattıktan sonra ocağın altını kapatabilirsiniz. Aşureniz artık hazırdır. Bu arada eğer diyet yapıyorsanız şeker oranını azaltabilirsiniz elbette, 5 su bardağı yerine 4 su bardağı koyabilirsiniz fakat bu aşurenin özgün tadında olumsuz bir etki bırakabilir. Malum, aşure şekerli, tatlı bir yiyecektir.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir